ponedjeljak, 4. ožujka 2013.

Buje

Kultura 

U gradu se nalaze kino, gradska knjižnica. Grad ima dvije velike crkve: Marije Milosrdnice i Sv. Servola, u starom dijelu grada.

Sport

U Gradu Bujama djeluju nogometni i boćarski klubovi, rukometni, teniski, odbojkaški, šahovski, kickboxing i karate klub, te sportsko ribolovno društvo.

Konzulati

Flag of Italy.svg Italija

Bilješke

  1.  Sveci kroz crkvenu godinu, Mala enciklopedija, Zagreb, 2009.
Historija




Buje je postojalo kao rimsko naselje pod nazivom Bullea. Dugo vremena je bilo pod vlašću akvilejskih patrijarha, da bi 1412. godine bilo predano pod vlast Mlečana.

Godine 1797. dolazi pod vlast Austrije, a od 1805. do 1813. je bio pod Francuskom. Iste je godine ponovno došao pod Austriju, kasnije Austro-Ugarsku sve dok ga po završetku prvog svjetskog rata nije okupirala Italija.

Na kraju drugog svjetskog rata su ga osvojili partizani, a od 1947. je formalno u Zoni B Slobodne teritorije Trsta, a zapravo pod jugoslavenskom vlašću koja je formalno priznata 1954. Buje je bio dio SR Hrvatske, koja je 1991. postala samostalna država.

U Bujama se nalazi nekoliko kulturnih spomenika - ostaci slavenske nekropole iz ranog srednjeg vijeka, te crkva sagrađena u 16. vijeku na ostacima starog rimskog hrama.

Privreda

Najpoznatija tvornica je Digitron, koja proizvodi elektronsku opremu, po njoj je džepno računalo ili kalkulator dobio drugi naziv digitron.

Nema komentara:

Objavi komentar